Eerste Hackathon bij Daelzicht

17-10-2014 (17:04)

 

 

Een groep enthousiaste studenten, een uitdagende probleemstelling, een aantal kaders en twee dagen tijd. Dat zijn de ingrediŽnten van de eerste Hackathon bij Daelzicht.

Eenentwintig  studenten van Hogeschool Zuyd zijn afgelopen weekend aan de slag gegaan met de opdracht, die Richard Becker ze op zaterdagochtend meegaf: Hoe kunnen we van het badritueel voor cliŽnten van Rozenhof tot een wellnesbeleving maken?

Waarom deze opdracht?
Maar waarom willen we eigenlijk een wellnesbeleving in de badkamer? Richard Becker legt uit:
ďMedewerkers van Daelzicht doen hun uiterste best om cliŽnten goed te begeleiden. In de ochtend is het een hele opgave om de cliŽnt te verzorgen, en op tijd klaar te zijn voor het vervoer naar de dagbesteding. De medewerker heeft door de tijdsdruk het zweet op het voorhoofd staan, en voor de cliŽnt is het ook onprettig. CliŽnten snoezelen vervolgens bij de dagactiviteit om te kunnen ontspannen. Door een wellnesbeleving kan dit beter.Ē Er zijn meer voordelen die Richard ziet: ďEen wellnes-badkamer geeft ook familieleden de gelegenheid om te participeren in de verzorging. In plaats van een traditioneel bezoek in de woonkamer, is het mogelijk om samen een Welness ervaring op te doen.Ē 

Na de toelichting van de opdracht kregen de studenten zaterdagochtend een rondleiding van Gerda Houben in Rozenhof bij Daelzicht. Vervolgens zijn ze in vier teams aan de slag gegaan in de blokhut. De teams waren samengesteld uit verschillende disciplines; van Fysiotherapie en Bouwkunde tot Social Work en Ergotherapie.

Op zondag werd tot het laatste moment nog gewerkt aan de presentaties, maar om 15:00 was het tijd voor de eerste groep om hun idee te presenteren aan de jury, bestaande uit:
mw. Neut (Vertegenwoordiger cliŽnt),
Erik Joosten (CEO Arion)
Luc de Witte (Directeur EIZT)
Paulette Wauben (Senior projectleider LIOF en EIZT)
Richard Becker (Manager Beschermd Wonen Daelzicht)
Gerda Houben (teamleider Rozenhof Heel)
Jan Valkenborgh ( Lid Raad van Bestuur Daelzicht)

De vijfde oplossing
De jury had de zware opdracht om een winnaar te kiezen van deze hackathon. De prijzen: een voucher van 2.500 euro om het winnend idee verder uit te werken, en 100 euro per persoon van het winnende team.

De jury bracht uiteindelijk een onverwachte wending. Zij kwamen tot de conclusie dat alle groepen elementen hadden gepresenteerd die kunnen bijdragen aan de best haalbare oplossing. Daarom werden de studenten gevraagd of zij een vijfde groep wilden formeren uit de bestaande groepen.

Deze vijfde groep krijgt de voucher van 2.500 euro ter beschikking voor de verdere ontwikkeling en integratie van de ideeŽn.
Zeven enthousiaste studenten gingen deze uitdaging aan, en  namen de voucher in ontvangst. We zullen zeker meer horen van deze groep.

Winnend team
Het winnende team was volgens de jury er het beste in geslaagd om aan te sluiten bij de beleving van de cliŽnt. Door de cliŽnt ook elementen te laten aansturen door middel van een badeend brachten zij een unieke oplossing die erg aansprak.

Succes
Deze eerste Hackathon laat zien dat creatieve oplossingen binnen ons bereik liggen. Daarom zullen jullie meer horen over dit fenomeen.