Daelzicht WIJzer geworden tijdens de eerste landelijke VG hackathon

16-04-2018 (16:35)

 

Van 9 t/m 13 april vond de eerste landelijke VG hackathon plaats (VG staat voor verstandelijk gehandicaptenzorg). Tijdens deze hackathon zijn 34 zorgorganisaties in teams een week lang aan de slag gegaan met de vraag: Hoe kunnen we mensen met een verstandelijke beperking in de toekomst nog beter ondersteunen met behulp van technologie? Dit met het doel om oplossingen te vinden voor uitdagingen, die voor de gehele gehandicaptenzorgsector van belang zijn. Ook Daelzicht deed mee.

 

WIJzer
Het uitgangspunt van Daelzicht tijdens de hackathon was: ‘op weg naar zelfstandig leven’. Daelzicht heeft de mobiele applicatie WIJzer bedacht. De app is bedoeld voor mensen met een licht verstandelijke beperking. De promotekst luidt: “De app helpt jou om vaardigheden te leren zodat je zo zelfstandig mogelijk kunt leven, want dat is voor íeder mens belangrijk. De applicatie is helemaal gericht op jouw wereld. Dat vraagt om een stukje maatwerk met een hele slimme motor: knappe techniek leert over jouw voortgang en past het spel op jou aan. Jij kunt zelf zien hoe ver je bent, en je begeleider kan dat ook. Als jij een doel hebt bereikt, vier je dat samen met WIJzer én met de mensen om je heen. Zo kun én wil je steeds een stukje WIJzer worden.”

Voorbeeld: Je bent 25 jaar en hebt een licht verstandelijke beperking. Jouw wens is om op jezelf te gaan wonen, maar om dat te kunnen is het van belang dat je enkele vaardigheden ontwikkelt. Stel nou dat één van deze vaardigheden koken is. Zelfstandig een maaltijd bereiden is een belangrijke vaardigheid die je moet beheersen om op jezelf te kunnen wonen. Met WIJzer kun jij op een leuke en leerzame manier leren koken. Door middel van beloningen en een tijdlijn blijf je gemotiveerd, kun jij je voortgang bijhouden en je doelen behalen. Als alle onderdelen in WIJzer op het gebied van koken zijn afgerond, ben jij klaar om zelfstandig een maaltijd te bereiden. Koken is één voorbeeld van de vaardigheden die met behulp van WIJzer aangeleerd kunnen worden, dankzij WIJzer kun je ook aan de slag met: poetsen, beweging, financiën, je sociale netwerk etc.

WIJzer is tijdens de landelijke Demoday gepresenteerd aan de jury. Helaas is Daelzicht niet in de prijzen gevallen, maar de organisatie is evengoed erg trots op het resultaat! Het was een ontzettend leerzame week boordevol kennisdeling, ontwikkeling en creativiteit. Op naar de volgende editie!