De verdwenen Oerkip komt terug

18-04-2014 (13:21)

 

 

Donderdag 17 april hebben Daelzicht, Stichting Genootschap Herve / Mergelland Hoen, Jo Janssen Architecten Maastricht én een Mergelland Hoen een verklaring ondertekend waarin de intentie wordt uitgesproken een dorp te bouwen voor het Mergelland Hoen.
     
Het dorp wordt naar verwachting eind 2015 geopend op het terrein van Daelzicht in Heel. Het wordt onderdeel van de belevingsboerderij van Daelzicht, gelegen tegen de bosrand waar naar verwachting in 2017 het Belevenispark wordt gerealiseerd. Het hoenderdorp bestaat uit een verzameling van 12 innovatieve en creatieve hoenderhokken, die door 12 Euregionale architecten worden ontwikkeld.

        
Puur beleven
Het dorp wordt een plek waar belangstellenden en bezoekers uit de Euregio - jong en oud, mensen met en zonder beperking - op interactieve wijze kennis kunnen maken met het Mergelland Hoen. Een plek waar zorg, cultuur, natuur, dieren, kunst en architectuur samenkomen en waar puur beleven en genieten - in de vorm van zien, horen, voelen en ruiken – centraal staan. Een bezoek aan het Mergelland Hoen Dorp is voor alle bezoekers, van mensen met een beperking, dementerende ouderen, tot jonge kinderen en families, een belevenis, waarbij beleven en genieten centraal staan.

Oerras
Het Mergelland Hoen stamt af van de oerkip. Het is een opvallend ras, zwart van kleur, met een felrode kam en lellen op de kop. Vroeger kwam dit kippenras veel voor op boerenerven in het Zuid-Limburgse Mergelland en het Belgische land van Herve. Maar omdat de kippen niet zoveel eieren leggen, verdween het ras rond 1960 uit Nederland.

De Stichting Genootschap Herve / Mergelland Hoen, heeft ten doel het zeldzame Mergelland Hoen voor uitsterven te behoeden en weer terug te brengen in haar oorspronkelijke verspreidingsgebied. Het Genootschap heeft inmiddels twaalf Mergelland Hoenderhofjes geopend, waar op kleine schaal hoenders gefokt worden voor liefhebbers. Het dorp is een volgende stap op weg naar de hernieuwde kennismaking met het hoenderras.

“Dit bijzondere initiatief sluit mooi aan op de strategie van Daelzicht - waarin we samen het verschil en samen meer mogelijk maken – en de opgave waar we als zorgorganisatie voor staan. In 2015 verandert de financiering van de zorg, wordt de gemeente verantwoordelijk voor een aantal zorgtaken en moeten we samen bewegen naar de participatiemaatschappij. Waar we in het verleden gewend waren alles te willen regelen voor onze cliënten, moeten we nu de beweging maken om onze cliënten weer onderdeel te maken van de maatschappij. Net zoals het Genootschap Herve / Mergelland Hoen zich ten doel heeft gesteld om het Mergelland Hoen terug te brengen in de maatschappij.
Ik vind het dan ook bijzonder toepasselijk dat de ondertekening van de intentieverklaring hier op het terrein van Daelzicht plaatsvindt,” aldus Jenny Buijks, Raad van Bestuur Daelzicht.

Wethouder Ton Forschelen van de gemeente Maasgouw voegt daaraan toe dat dit initiatief, waarmee cultuur dichterbij de mensen wordt gebracht, bij uitstek thuishoort in Maasgouw.

Ter inspiratie: Klik hier voor het lied Mergelland Hoen