Equipe Mont Ventoux; alle Daelzicht deelnemers haalden de finish

21-07-2014 (11:16)

 

 

Op woensdag 18 juni hebben 400 deelnemers de Mont Ventoux beklommen. Het programma begon een uur eerder dan gepland, omdat we rekening moesten houden met het slechte weer dat op komst was. Iedereen moest om 05:30 uur opstaan, zodat we binnen een uur konden vertrekken.

De start was in ‘Sault’, een klein plaatsje op ongeveer anderhalf uur rijden van de camping. Op een grote parkeerplaats kwam iedereen samen, om zich voor de bereiden. De klimshirts en fietsschoenen werden aangetrokken, de banden op spanning gebracht en iedereen moest voor voldoende voeding zorgen. Alle deelnemers hadden hetzelfde tenue aan en dat gaf een schitterend beeld van zo’n grote groep. Bestuurder Jan Valkenborgh en manager Richard Becker kwamen langs op de motor om onze deelnemers succes te wensen. Zij reden met het peloton mee de berg op om morele steun te geven.

Na de motiverende woorden van ploegleiders Cliff Hennen en John Schefer kon het spektakel beginnen. De deelnemers van Daelzicht stelden zich op als negende in de rij. Ze moesten even diep ademhalen en zich concentreren, want de zenuwen begonnen nu toch wel toe te slaan. Na het startsein mocht de groep vertrekken. De eerste twintig kilometers van de klim was redelijk vlak en ‘te doen’ volgens de meesten. Ze konden genieten van een prachtig uitzicht op de bergen. Het zonnetje brak af en toe door de wolken en dat zorgde voor een aangename temperatuur. De laatste zes kilometer van de klim ging een stuk moeizamer door het stijgingspercentage van 7.6%. Toeschouwers stonden langs de kant om de deelnemers toe te juichen om hen nog een extra boost te geven. Het laatste beetje energie werd verbruikt om de klim goed af te leggen. Ze moesten op de tanden bijten en doorgaan! 

De eerste deelnemers kwamen na anderhalf uur fietsen over de finish. Je zag een glimlach, een traan en andere emoties. Iedereen beleefde de overwinning op zijn of haar eigen manier. Er werd geklapt en gejoeld, iedereen werd gefeliciteerd door de omstanders en natuurlijk door de buddy’s die de deelnemers vanaf dag 1 hadden geholpen om op de top van de Mont Ventoux te komen. Een proces dat ze samen hebben doorlopen en na maanden stonden ze samen op 2000 meter hoogte.

Het weer op de berg was erg veranderlijk. De zon liet ons in de steek en we werden verrast door regen, hagel en dichte mist. Het werden barbaarse omstandigheden voor de grootste groep van de beklimmers van de Mont Ventoux. Macy, Marleen, John, Richard, René en Jim hebben uiteindelijk allemaal de finish behaald. Een topprestatie en herinnering die ze nooit zullen vergeten.

Het project werd mede mogelijk gemaakt door het Welzijnsfonds Daelzicht en de Vrienden van Daelzicht Hartenwensen.